lördag 24 juli 2010

Ett land i gryningen

Läste klart "Ett land i gryningen" av Dennis Lehane nu på morgonen då det ändå var strömavbrott. 750 sidor amerikansk historia. Lehane verkar ha använt en del historiska källor för att bygga sin historia kring det som faktiskt hände i Boston och USA strax efter första världskriget. Boken har fått en del kritik för översättningen och kanske läser jag med det i minnet för jag irriterar mig på hur vissa meningar är byggda och uttryck som låter direktöversatta. Vet dock inte om det är i översättning eller i originalspråk det brister. Det går att läsa i alla fall och det är inte språket som består efter läsningen. Det är människorna i boken.

Alldeles innan denna bok läste jag Peter Englunds "Stridens skönhet och sorg", som handlar om ett tjugotal människor under första världskriget. Deras tankar och öden utifrån deras dagboksanteckningar (mer om den boken i ett annat inlägg någon gång). Inte helt fel att ha den historiska bakgrunden in i läsningen av Lehanes bok. Speciellt då Peters bok får med en del om Spanska sjukan, som också spelar en central roll i början av "Ett land i gryningen".

En bra bok i alla fall. Brutalt om ett Amerika vid ett vägskäl efter första världskriget. Ett Amerika som fyllts av lycksökare, anarkister, revolutionärer, terrorister och de som bara vill ha rätten till ett drägligt liv i det nya landet (men blir bortspelade i det storkapitalistiska och storpolitiska spelet. Ett spel som i mångt och mycket har att göra med ras, klass och familjetillhörighet).

Mitt upp i detta befinner sig Luther. En svart man som flytt Tulsa då maffiaaffärer drabbat honom och hans blivande familj. Där finns Danny. En bostonpolis som kämpar för drägligare arbetsförhållanden för sig och sina arbetskamrater. En kamp mot polischefer, stad och för att inte bli sammankopplad med anarkister och bolsjeviker (som vill göra USA till ett nytt Ryssland).

Och Babe Ruth.

Dessa tre personers vägar korsas och de påverkar varandra. Från första kapitlet till det sista.

En varm berättelse av Dennis Lehane som utspelar sig i en brutal verklighet som inte alltid går att förutsäga. Ett USA i förändring som drabbar människor.

Inte som Lehanes andra böcker (bortsett från hur han beskriver våld). Den här boken känns på riktigt. Jag blir bestört över politik, våld och rävspel, men jag blir glad över hur människor bygger relationer och då de utnyttjar det på ett positivt sätt. Där märks det att författaren har sina sympatier.

Klart läsvärd.

3 kommentarer:

  1. Jag saknar på vilket sätt i just denna boks "hur människor bygger livsöden", jämfört med -alla andra böcker. Kanske för att jag bara klarar av "baksidor"!? när det gäller böcker.
    Men fortsätt gärna läs böcker med verklig historia som kan ge oss en förståelse över idag, det är en härlig tillfredsställelse. Igge

    SvaraRadera
  2. Nja....nu sa jag egentligen inte hur de bygger livsöden utan relationer. Att inte låta styras av förhärskande dogmer som då rådde (råder?) i samhället utan låta de relationer man vill ha utvecklas. Att se vinsten av att se bortom hudfärg, klass och ras. I den här boken framställt genom att Danny kärar ned sig i husflickan och blir kompis med en svart. Och att lyssna på goda råd men ändå välja sina egna vägar.

    Jag tror att du skulle uppskatta den här boken.

    SvaraRadera
  3. Måste ta och läsa vid tillfälle, verkar vara en mycket intressant bok. Amerikansk historia är verkligen fascinerande, det är så mycket man inte har bra koll på.

    SvaraRadera